Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί

 

«”Shakespeare on Mars”

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, μια φιλοσοφική περιπέτεια της δημοκρατίας, με πρωταγωνιστή τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται σε δύο εποχές και σε δύο πόλεις την Αθήνα του 1600 μ.Χ και την «Νέα Αθήνα» του 2250 μ. Χ την πρωτεύουσα του πλανήτη Άρη.»

Πέρα από τις «Αθήνες» του κόσμου υπάρχουν και οι «Αθήνες» μέσα στις εποχές, του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος.Shakespeare on Mars είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Στρατής Πανούριος. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, μια φιλοσοφική περιπέτεια της δημοκρατίας, με πρωταγωνιστή τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται σε δύο εποχές και σε δύο πόλεις την Αθήνα του 1600 μ.Χ και την «Νέα Αθήνα» του 2250 μ. Χ την πρωτεύουσα του πλανήτη Άρη.

Γιατί  «Νέα Αθήνα»;

Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι δημοσκοπήσεις για το ποιο θα μπορούσε να ήταν το όνομα της πρώτης πόλης – αποικίας στον Άρη. Η επιλογή του συγγραφέα  να «βαφτίσει» την μελλοντική πρωτεύουσα  του Άρη  «Νέα Αθήνα» δεν είναι τυχαία, σχετίζεται με το όραμα του ανθρώπου για μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, η οποία ταυτίζεται με το όνομα της πόλης Αθήνα.

Η επικρατέστερη ιδέα ως τώρα για το πολίτευμα που θα ισχύει στον Άρη είναι ότι  εκεί προβλέπεται  να γεννηθεί ένα νέο είδος δημοκρατίας που θα στοχεύει σε έναν νέο και ριζικό δημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης. (Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και μια ολόκληρη σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix που ασχολούνται με αυτό το θέμα ).  Κι εδώ έρχεται  το ερώτημα: ποιο όνομα πόλης αντιπροσωπεύει καλύτερα τη ιδέα της δημοκρατίας;  Η Αθήνα.

Το διάστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική γλώσσα. Το Σύμπαν, ο Κόσμος, το Ηλιακό μας σύστημα ονοματοδοτεί τα αστέρια. Ο κόκκινος πλανήτης ονομάστηκε Άρης κι η επιφάνειά του είναι γεμάτη Ελληνικά ονόματα. Ενδεικτικά  μπορούμε να αναφέρουμε πως το ανενεργό σήμερα ηφαίστειο του Άρη,  «Όλυμπος» (Olympus Mons) είναι το πιο ψηλό γνωστό βουνό στο Ηλιακό Σύστημα. Η «Ελλάς» (Hellas Planitia) είναι μία τεράστια πεδιάδα και κυκλική-ελλειπτική λεκάνη από πρόσκρουση αστεροειδούς που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Άρη.

Έχουμε ανάγκη να δώσουμε ονομασίες από τις πιο μεγάλες ιστορικές οντότητες για να κρατήσουμε τις ρίζες μας και να μην ξεχάσουμε την ταυτότητά μας σαν είδος. Η ιστορία είναι ένα είδος ανακύκλωσης και έμπνευσης για κάθε επιστήμονα, καλλιτέχνη ή απλό άνθρωπο ώστε να θυμάται ποιος είναι.

Η Αθήνα καλεί Αθήνα όπου γης και όποιας γωνιάς του Σύμπαντος.

Ο Στρατής Πανούριος ήταν ομιλητής στο συνέδριο μας «Ο άνθρωπος και τα δημιουργήματά του» τον Οκτώβριο του 2020, με την ομιλία του «Τεχνητή νοημοσύνη και θέατρο»

Βιογραφικό

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στη Λέσβο το 1967 και είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου και ηθοποιός. Έχει γράψει θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, μυθιστορήματα, ποιήματα και επιστημονικά άρθρα. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από πενήντα θεατρικές παραστάσεις και μικρού μήκους ταινίες.

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία θεάτρου στον Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Greenwich  (London) – New York College Athens  και συγγραφή θεατρικών έργων στο Σπουδαστήριο Θεάτρου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Το 2018 έλαβε το βραβείο από το Ιinternational English magazine “Acquisition International”για το σύνολο του έργου του: “Business Excellence Winner – Theater Director of the Year 2018 – Greece” 

Επίσης ήταν ομιλητής στο TEDxAthens 2017 που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Το βιβλίο του «Σαίξπηρ στον Άρη» μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα «Shakespeare on Mars» από τον Δημήτρη Θανάσουλα και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τον εκδοτικό οίκο OnTime Books στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2022 θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του «Πλάτων στην Αφροδίτη» – «Plato on Venus» επίσης από τις εκδόσεις Ontime Books.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο που κυκλοφορεί παγκοσμίως στα αγγλικά, στην ιστοσελίδα του:

https://stratispanourios.gr/shakespeare-on-mars/

Φωτογραφία πορτραίτου: Δημήτρης Καλανδράνης

Φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση Happy Birthday Mr. Shakespeare: Γιώργος Κύζας.

Εξώφυλλο – οπισθόφυλλο βιβλίου: Δημήτρης Χριστοδούλου